Geschiedenis

Bijna zeventig jaar geleden werd onze studentenvereniging opgericht onder de naam Vulcanus. De naam komt van de Romeinse god Vulcanus, deze wordt gelijkgesteld met de Griekse god Hephaistos, god van het smeden.

Toen Vulcanus 69 jaar geleden werd opgericht groeide deze vrij snel uit tot een grote studentenvereniging. Aan elk mooi sprookje komt echter een einde, zo ook aan die van Vulcanus. De "Flandria-ramp", een mislukt galabal op de Flandria werd de vereniging fataal en maakte in 1972 een einde aan Vulcanus.

Twee jaar later was de heimwee naar de goede jaren te groot en werd Vulcanis opgericht. Na vele jaren groeien, werd Vulcanis tien jaar geleden ëën van de grootste studentenverenigingen van Antwerpen.

Belangrijke data uit het verleden

Vulcanis slaagt er in om jaarlijks massaspektakels en belangrijke evenementen te organiseren.
1947
De studentenclub van de -toen nog- technisch ingenieurs werd opgericht onder de naam Vulcanus.
1972
Een mislukt galabal leidt tot de 'Flandria-ramp'. De financiële kater was groot en de club verdween van de aardbodem.
1974
Uit het puin van Vulcanus bouwde Filip Mahieu VULCANIS op, iets waar vele generaties student-ingenieurs aan de Paardemarkt hem dankbaar voor zijn. Hij werd de eerste Praeses van Vulcanis.
1986
In de kelders van onze Campus wordt een fakbar opgericht, de Cata's.
1988
Paasnacht: een massa-TD in zaal Harmonie met een live-optreden van De Kreuners en DJ Guy De Pré.
1990
De nacht van Vulcanis, Brabo en Mota in zaal Harmonie met een live-optreden van de LSP-Band, met als bijzondere gasten Bea Van Der Maat en Bart Peeters.
1990
De grootste openings-TD van Antwerpen is die van Vulcanis in een feesttent van 1000m² op de kaaien naast het Steen: bijna 2.000 bezoekers werden die avond begroet.
1990
5-sterren-TD in de Stadsfeestzaal: met 5.000 W muziek, 50.000 W licht en ongeveer 1.500 studenten.
1990
Vulcanis geeft voor de eerste maal De Studentenkrant uit: een volwaardige krant op 15.000 exemplaren gedrukt en gratis verspreid in alle Antwerpse hogescholen en universiteiten.
1991
De grootse openings-TD van Antwerpen wordt nog eens overgedaan in het Alpheusdal in Berchem: ruim 1.000 studenten zijn getuige van het optreden van Marcel Vanthilt met Arbeid Adelt.
1997
Na een 50 jarig bestaan een sfeervol galabal in het Romi Goldmuntz Center, met als top-act een optreden van de Londense groep The Funking Barstewards.
2001
Vulcanis organiseert samen met Media de '100 BEFkes-TD' in Zaal Jacob. Er kwamen zo'n 1.000 gegadigden af en heeft de TD een stevige reputatie in het studentenleven gekregen. Ook vestigden we het record van 45 lege vaten in Zaal Jacob.
2001
Vulcanis richt samen met enkele andere clubs het CASC op: het overkoepelende geheel van de Antwerpse studentenverenigingen.
2006
Onder impuls van Vulcanis wordt de HA ClubKoepel opgericht, kortweg Hack. Een overlegorgaan van alle studentenclubs gekoppeld aan de HA.